Печатница Оптимал принт – София

Специални оферти

Защо предпочитам хартиени книги пред електронните

Всеки има своите предпочитания, когато става дума за избор между хартиена и електронна книга. Днес обаче искам да ви предложа своите доводи за предимствата, които имат хартиените пред електронните издания и защо аз ще продължа да предпочитам именно първите. Доводите не са подредени по важност, тъй като считам, че всеки един от тях е равнопоставен с останалите. Убедете се сами:

Books

  1. Без книги, рафтовете по стените ви ще са празни – всеки, който има хартиени книги ги подрежда по някакъв свой собствен ред. Повечето хора знаят коя книга къде се намира и къде е мястото на даден автор. Разглеждането на подобна колекции може в даден момент да ви вдъхнови да прочетете отново отдавна прочетена книга или да ви накара да купите нова от същия автор. Дали толкова лесно ще се сетите за интересна книга, когато тя е заровена някъде в електронното устройство?
  2. Подарената книга е скъп спомен – Всяка подарена книга от даден човек е спомен, който се запазва със самата книга. Още повече, че хартиената книга дава възможност за надписване на послание или поставяне на автограф от автора. За да ви убедя в горното ще ви кажа нещо от собствен опит. Наскоро избирах книги, които да даря на една библиотека (защото всяка хартиена книга може да бъде споделена или подарена, за разлика от електронните) и причината някои книги да отпаднат от избраните бе именно личното послание в тях и спомена за хората, които са ми ги подарили или местата, на които съм ги прочел. Вие обичате ли да получавате и подарявате книги?
  3. Хартиените книги не са чупливи – много мои приятели се оплакват колко лесно могат да счупят своите таблети. Не така обаче стои въпросът с хартиените книги. Дори да падне на земята тя просто ще отскочи. Хартиените книги също така нямат батерии, които да ви предадат в най-интересния момент. Тях може да ги четете и на плажа, без опасност от това да бъдат повредени от пясъка. Освен това с книга винаги може да убиеш някое дребно животно, като комар, паяк или хлебарка… или пък да сложиш една-две по-дебели книги на стола на малко дете, така че да стигне до масата и храната си. Спомням си и за времето, когато книгите се използваха за събиране на ценни писма, спомени от изсушени цветя или в тях просто се криеха пари. Можете ли да направите всичко това с електронния си четец?
  4. Хартиените книги имат форма, обем и мирис – Наскоро ми дадоха за ценообразуване една нототека (това е папка, в която се събират музикални партитури), която имаше характерен аромат на стара хартия, стояла с години без да бъде отваряна. Чувството беше уникално – седях няколко минути просто вдишвайки аромата. Същият аромат, който може да се усети в старите библиотеки, съхраняващи вековни издания. Освен това, четейки хартиена книга много лесно разбирате кога и как наближава краят на историята, когато лявата част натежава в ръката ви или чувството да прелиствате страницата с нетърпение. Това усещане го няма с електронните четци, нали?

Текст:

Shopping cart Затвори