Печатница Оптимал принт – София

Специални оферти

Кога да очакваме и новите лични документи в България да изглеждат така

Някога запитвали ли сте се кога България ще може да се прочуе по света с дизайна на новите лични документи? Е, Канада вече ни изпревари! Личните документи, които се използват там вече почти година и половина накараха много хора да ги обсъждат, след като потребител публикува снимки на паспортите. Снимките обаче показват какво се вижда при наблюдаване с помощта на ултравиолетова светлина. Именно тогава на преден план излизат изображения, които са част от защитните елементи при печат, като например Ниагарския водопад и други национални обекти или личности. Интересен факт е, че за първи път по света, при печата на новите лични документи в Канада, се използва четирицветен невидим флуорисцентен печат. Всичко това има и своята цена. Подноввяването на паспорта в Канада е на цена 120$ за 5 години или 160$ за 10 години и поради този факт има недоволни, които биха желали да не се влагат толкова средства за защита. Все пак сигурността в подобни документи (паспорти, банкноти и други) винаги е на много високо и новаторско ниво.

 

Новите лични документи по света

Канада не е единствената страна, която добавя подобни елементи в дизайна на своите лични документи. Във Финландия например при разлистване на страниците може да наблюдавате лос, който се разхожда.

Finland-moose-passport

Норвегия пък се прочу с обявените конкурси за дизайн на нови банкноти и лични документи, в които бяха получени множество идеи. За новите лични документи бе избран един от минималистичните варианти, който също има интересни преобразявания под UV светлина.

Norwegian-passport-insideNorwegian-passport-inside-UV

Новите лични документи в Канада

Ето и снимки на новите лични документи в Канада, които по подобие на новите банкноти в Норвегия най-вероятно ще предизвикат интерес сред дизайнерите и много скоро ще завалят предложения за промяна на паспортите в много от страните по света.

Canada-new-passport-6 Canada-new-passport-8 Canada-new-passport-18 Canada-new-passport-20

Текст:

Shopping cart Затвори