Печатница Оптимал принт – София

Специални оферти

Как се подготвя файл за печат

Подготвянето и подаването на файл за печат е един от етапите при отпечатване, който може да ви спести средства, но също така може да ви донесе куп неприятни емоции. Темата има за цел да помогне в подготовката на файлове, които подавате към печатниците, като изпълнението на тези стъпки ще ви спести нерви и време в случай, че файловете ви бъдат върнати за преработване. Първоначално тези изисквания изглеждат страшни, но в действителност не е необходимо полагане на огромни усилия, за да изпратите готов файл за печат и да го получите отпечатан, без забележки в рамките на няколко дни.

КАКВО Е ГОТОВ ФАЙЛ ЗА ПЕЧАТ

Това, което разбират печатниците под този термин доста често се разминава с получените файлове от клиентите и грешката е в липсата на разяснение по въпроса. Готов файл за печат е този, имащ завършен графичен дизайн, отговарящ на техническите изисквания, който може да бъде отпечатан моментално след неговото изпращане,  без необходимост от допълнителна обработка. Звучи объркващо, нали? Нека навлезем в детайли и сами ще се убедите, че не е толкова сложно.

Нека приемем, че преди година или две някой ви е направил визитки, флаери или други печатни материали. Тогава сте получили файл за преглед, но сега искате да се нанесат и няколко корекции. Считате ли, че имате готов файл за печат? Отговорът е НЕ! Защо? Защото за отпечатването ще е необходимо да бъде изготвен от самото начало целия файл. Дори по този начин отново не е сигурно, че материалите ще са напълно идентични, тъй като има възможност да не бъде определен точно шрифта или използваният цвят. Друга често допускана грешка е в размерите на подаваните файлове. Получавали сме визитки, които трябва да бъдат 5/9 см, в най-различни размери, като рекордът беше около 70/100 см. Повече информация относно различните формати може да видите в тази тема от блога ни.

Разбира се ние с удоволствие бихме коригирали файловете, но за това ще бъде калкулирано в цената. В случай, че желаете да избегнете тези непредвидени разходи предлагам следните кратки стъпки, чрез изпълнението на които ще имате готов файл за печат.

КАК СА ОСНОВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ПРИ ПОДГОТОВКА НА ГОТОВ ФАЙЛ ЗА ПЕЧАТ:

 • Файловете следва да се подават във един от следните формати (PSD, EPS, AI, CDR; файлове с висока резолюция JPG, PDF, TIF);
 • Растерните изображения следва да бъдат с резолюция минимум 300 dpi;
 • Преобразувайте всички векторни и растерни изображения от RGB в CMYK;
 • Преобразувайте всички шрифтове в криви;
 • Предвидете между 2 и 3 мм наддаване от всички страни, за рязане на печатни материали, които имат обекти, достигащи до края на печатните материали;
 • Обединете всички обекти и приложените ефекти в един слой;
 • Избягвайте поставянето на текстове и други значими обекти на разстояние по-малко от 3мм от края на обрязания формат, тъй като книговезките процеси имат допустими отклонения, което може да доведе до неприятни последици;
 • Задавайте точния формат, който искате да получите;
 • Проверете дали намастиляването върху растерните изображения не надминава 275%.

КАКВО ДА ПРАВИТЕ АКО НЕ РАЗПОЛАГАТЕ С ГОТОВ ФАЙЛ ЗА ПЕЧАТ

В следващите случаи ще бъдете таксувани от печатниците за услугите, които ще извършат по подготовка на файловете, така че те да отговарят на изискванията за печат.

 1. Когато имате готов файл, но искате да бъдат нанесени корекции – В случай, че разполагате с файл, който отговаря на по-горните условия, е необходимо да го изпратите. Към него е необходимо да опишете желаните корекции, които следва да бъдат нанесени. Тук става дума за смяна на адреси, телефони или лого, като времето, което ще бъде необходимо е минимално, както и сумата, която ще трябва да заплатите.
 2. Разполагате с файлове (лого, информация, изображения) в необходимото качество, но е необходимо изработване на концепция за тяхното разполагане и обединяване – В този случай е нужно да изпратите файловете, които задължително трябва да отговарят на изискванията за печат, тъй като в противен случай ще бъде необходимо закупуване, с кратко описание на вашите изисквания. Тук трябва да бъде уточнено, че информацията във вашия сайт не е подходяща за тези цели. Сканирането на снимки от каталози и други печатни материали (дори и със скенери с висока резолюция), също не гарантира високо качество в сравнение с направена професионална снимка.
 3. Когато не разполагате с файлове и концепция – В този случай е препоръчително да потърсите услугите на рекламна агенция, в която могат да ви предложат множество опции при изработката на вашите печатни материали. Колегите от тези агенции ще подготвят и файл готов за печат, който може спокойно да бъде подаден в печатницата.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping cart Затвори