Печатница Оптимал принт – София

Специални оферти

Векторни или растерни формати?

Тази статия е резултат от огромния брой проведени разговори с клиенти във връзка с това, че не можем да използваме логото от сайта им, без да го векторизираме, за отпечатване върху формуляри или рекламни материали. Малко ми е странно колко много фирми са платили за изработка на лого и в резултат на това го имат само на фирмения си сайт и никъде другаде 🙂

Нека минем по същество. Графичните файлове се разделят на две основни категории – векторни и растерни. Векторните са съставени от различен брой малки обекти (точки, прави и криви линии), които се описват посредством математически формули, а растерните – от множество точки (пиксели). Как обаче да разберете коя категория е подходяща за печатните материали, които искате да поръчате?

ВЕКТОРНИ ФОРМАТИ
Ще започна с векторните формати, с които е за предпочитане да се работи. Както вече споменах те са съставени от обекти, описани чрез формули и за целта се използват специализирани софтуерни продукти. Това от своя страна води до по-малък размер на файловете, а при разпечатването им винаги се използва максималната разделителна способност на печатащото устройство. На всяка линия или крива от изображението може да се задава различен цвят. Освен това могат да се създават затворени области, които да бъдат запълвани с определен цвят или преливка. Този тип изображения позволяват лесно преместване, редактиране или преоразмеряване, както на части от него, така и цялостно. Важно е да се отбележи, че тези действия не водят до влошаване на качеството на изображението. Векторното изображение може да се познае по това, че колкото и да увеличавате размера му или да приближавате, то обектите в него остават ясно различими. Кривите във векторните изображения са съставени от възлови точки, чрез които може да се променя формата им. Типичен пример за векторно изображение са текстовете, които вградени в растерно изображение губят своята правилна форма и изглеждат назъбени. Ето защо не се препоръчва използване на текст в Photoshop, понеже тя е растерно базирана програма, която при запис на файл преобразува всички векторни елементи в растерни и те губят своите свойства за лесна редакция. Все пак е възможно използването на векторни елементи в Photoshop, ако те са зададени като “smart objects” и в последствие файлът бъде записан в някой от векторните формати. Друг основен елемент, който трябва да бъде във векторен формат е фирменото лого. Дори в даден момент то да е нужно само за фирмения сайт, то в следващ момент може да се наложи да се направи визитка или друг рекламен материал, в който то лесно да бъде импортирано.

Основният проблем при векторните файлове е съвместимостта между различните програмни продукти, както и между отделните версии на един и същ софтуер. Най-често файловете се запазват с разширението, което се дава от съответния продукт (например CorelDraw – .cdr; Adobe Illustartor – .ai и т.н.). Възможно е записването от един формат в друг, но в определени случаи това води до загуба или промяна в информацията, особено при използването на прозрачности и преливки. Най-сигурният начин е експортирането в PDF формат, чрез използване на някой от сертифицираните стандарти, за които може да се напише отделна статия 😉

РАСТЕРНИ ФОРМАТИ
Растерните формати, най-често са под формата на снимки, използвани при оформлението на различни рекламни материали (флаери, дипляни, брошури, плакати, каталози и други). При тях изображението е съставено от масив от квадратни точки (пиксели), които са подредени в правоъгълна решетка. Всеки един пиксел съдържа данни, които описват неговия цвят. Това е причината растерните изображения да бъдат с големи размери и да изискват повече памет за обработката им. Характерно за тези файлове е, че с увеличаване на площта на изображението се намалява нейната линейна разделителна способност, а печатните точки се увеличават. Това може да доведе до такова уголемяване на пикселите, че те да станат видими с просто око и изображенията да бъдат с назъбени контури. В случай, че софтуерно се преобразува броят на клетките в растерната решетка, се получава влошаване (замъгляване) на изображението. В печатните медии се използват растерни изображения с висока резолюция. Най-използваният софтуерен продукт за обработка на растерни изображения е Adobe Photoshop, а разширенията по които могат да бъдат познати те са: .jpg/.jpeg, .psd, .png, .tiff, .bmp, .gif и други.

В заключение ще си позволя още веднъж да обобщя предимствата и недостатъците на двата типа формати, с което се надявам да Ви улесня при избора:

Предимства на векторните формати:

  • Лесно преоразмеряване без загуба на качеството на изображение;
  • По-малък размер на файловете;
  • Лесно редактиране

Недостатъци на векторните формати:

  • Ограничена детайлност на изображението;
  • Ограниченост в използването на различни визуални ефекти

Предимства на растерните формати:

  • По-добра детайлност на изображението;
  • Прецизност при редактиране, позволяващо да се променя всеки отделен пиксел;

Недостатъци на растерните формати:

  • Влошаване на качеството при увеличаване на изображението;
  • По-голям размер на файловете

Както е видно предимствата на единия тип формати, са недостатъци за другия и обратно. Затова двата типа имат различно приложение: векторните – за текстове и лога, а растерните – за снимки.

Текст:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping cart Затвори