Печатница Оптимал принт – София

Специални оферти

5 начина за подвързване на документи

Един от важните въпроси, които трябва да решите е начинът на подвързване на документите и печатните материали. Днес ще опиша основните методи, както и предимствата и недостатъците, които ги съпътстват.

 

ПОДВЪРЗВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ ЧРЕЗ ТЕТРАДНО ТЕЛОВО СКРЕПВАНЕ

telovo-tetradno-skrepvane

При този метод листата на корицата и тялото се сгъват и влагат един в друг, след което се зашиват един към друг. Този начин е подходящ, както в случай, че за тялото и корицата са използвани един и същ вид хартия, така и в случай, че са различни. Методът се препоръчва за документи с не много голям обем, който до определена степен зависи и от дебелината на използваните хартии. При пълноцветен печат върху промазана хартия над 150 грама могат да се появят пукнатини, които да са видими при отпечатъка. Препоръчително е тетрадното скрепване да се използва за документи до 50 листа – тетрадки, брошури и списания. При него следва да се съобрази методът на монтиране на страниците при печат, както и отместването, което се получава при влагането на листата един в друг. Предимството му се изразява в това, че е с ниска цена за производство.

telovo-tetradno-skrepvane-2

Като допълнителна опция може да направите скрепването с телчета с „уши”. Те служат за поставяне на готовите печатни материали в класьори.

 

ПОДВЪРЗВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ ЧРЕЗ КОЧАННО ТЕЛОВО СКРЕПВАНЕ

Този тип скрепване се използва основно за кочани с формуляри, бележници и доклади, но може да осигури по-голяма здравина и при книги с лепена корица. При този метод се поставят 2 или 3 метални телчета, които захващат предварително форматираните и подредени листа. Обемът, при който може да се използва този метод отново зависи от вида и дебелината на хартията, но рядко може да надхвърля 150 листа. Недостатъкът на този тип скрепване е, че документът не може да се задържи отворен. Също така е необходимо да се предвиди поле в рамките на 15-20 мм, което остава неизползваемо след скрепването, както и декоративна част, която да прикрие виждащите се метални телчета.

 

ПОДВЪРЗВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ СЪС СПИРАЛА

podvarzvane-s-plastmasovi-spirali

При този метод се използва метална спирала или пластмасови гребени в различни цветове. Върху лявата страна на документите се пробиват кръгли или правоъгълни отвори през определени разстояния, след което листата се поставят на спиралата, която в последствие се затваря. Броят на подвързаните листа може да варира от 10 до 200 листа. Предимство е удобното им отваряне за четене и копиране. Недостатък е възможността от отваряне на спиралата и разпадане на подвързията. Това може да се избегне с използване на безконечна спирала, която се поставя по специален метод.

podvarzvane-s-metalna-spirala

 

ПОДВЪРЗВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ ЧРЕЗ ТЕРМОЛЕПЕНЕ

termolepene

Това е най-използвания метод за подвързване на книги, каталози и списания. При него сгъването е на коли, които се прорязват, така че лепилото, което се нанася да достигне между листата и скрепването да бъде по-здраво. Нанесеният лепилен слой, освен за скрепване между листата, служи и за захващане на мека корица към книжното тяло. Листата за подвързване по този метод е от 50 до 300. При този метод отново трябва да се внимава при монтажа на формите за печат, тъй като от това зависи крайната подредба на страниците след сгъване и набор.

 

ПОДВЪРЗВАНЕ С ТВЪРДА ПОДВЪРЗИЯ

tvurda-podvarzia

При този метод книжното тяло се залепва и зашива с конец за по-голяма здравина. Кориците се правят от мукава, която може да се облече с хартия или книговинил. Възможно е между мукавата и облеклото да се постави дунапрен, което придава по-изискан вид на крайното изделие. Този тип подвързване се прави за луксозни каталози или тефтери.

Това са най-често използваните методи за подвързване на документи. Разбира се съществуват и други (по-специфични), които също може да предложим.

Текст:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping cart Затвори