Печатница Оптимал принт – София

Специални оферти

Как и къде се прави ISSN / ISBN регистрация

Ако някога сте издавали книга, сигурно сте си задавали въпроса “Как мога да получа ISBN номер в България?” Надявам се тази статия да бъде полезна в намирането на отговор на този въпрос.

Нека започна с това какво всъщност е ISBN.  Това е уникален международен стандартен номер на книга (от английски International Standard Book Number, съкратено ISBN), който най-често е отпечатан на задната корица и служи за търговски цели. Самият номер може да се прочете с баркод четец. Системата е създадена във Великобритания през 1966 година и е съдържала 10 цифри. От началото на 2007-а година ISBN съдържа 13 цифри, започващи с префикс 978 или 979, последвани от идентификация на държавата (за България е 954), издателя (между 2 и 4 символа), заглавието и контролна цифра, разделени с дълги тирета. Важно е да се знае, че за периодични издания се използва подобен идентификатор, наречен Международен стандартен номер за периодика (от английски International Standard Serial Number, ISSN).

В България ISBN се въвежда с постановление на Министерски съвет от 6 март 1991 г. Седалището на Националната ISBN агенция се намира в Народна библиотека “Св. Св. Кирил и Методий” – София.  Нейните функции и задачи са посочени и в приетия национален стандарт БДС 15716-83 “Номерация международна стандартна на книгите“. Международният стандарт в тази област е ISO 2108 „Information and Documentation – International Standard Book Numbering (ISBN)“. Първоначално се извършва регистрация на издателството, чрез попълване на няколко документа и заплащане на държавна такса. В последствие номерата за всяка книга се получават по електронен път. Физическите лица не получават индивидуален код, а ползват общ код (за издаване на една книга). Самата регистрация отнема около 3 работни дни. При получаването на ISBN номер, издателят е задължен да предостави определен брой екземпляри на изданието. Това от своя страна спомага при възникване на спорове за авторски права. Важно е да се знае, че нов ISBN номер се издава при всяка промяна в заглавието или формата на изданието (включително при смяна на подвързването) или при съществена промяна в съдържанието.

Малко по-различно седи въпросът с ISSN. При него се присъжда един номер за целия жизнен цикъл на заглавието. Различен номер се присъжда за всяка езикова версия, промяна на носителя или заглавието. Различен номер се присъжда за печатно и електронно издание. ISSN номерът е съставен от две групи по 4 цифри, разделени с тире и предшествани от надпис ISSN. Номерът трябва да се изписва на всеки брой на периодичното издание.

Текст:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping cart Затвори