Печатница Оптимал принт – София

Специални оферти

Специални мастила за печат и реклама

Когато става дума за мастила най-често се сещаме за тези, които се използват за печат с цвят. Към тях спадат четирите основни цвята по CMYK, в допълнение с мастилата по скала Pantone. В по-редки случаи клиентите търся нещо по-ефектно, като лакове (UV, ароматни и други), но какво може да се избере ако искате да предложите дизайн, който е извън всякакви рамки? Мислили ли сте за печат на нещо, което се вижда само при определена светлина или пък става видимо при определена температура? О, да, има мастила за това, но не всяко от тях е подходящо за производство чрез офсетов печат. Все пак това не пречи да имате едно наум за допълнителните възможности, които пропускате, непознавайки тези специални мастила, които може да използвате както за защита при печат, така и при търсене на по-голямо въздействие за вашата реклама.

ТЕРМО-ЧУВСТВИТЕЛНИ МАСТИЛА
Самото име подсказва, че става дума за мастила, които се активират при определена температура. Тези мастила са идеални за обозначаването на топли или студени напитки. Цветът може да се променя при достигане на минимална или максимална температура или пък да се активира само в определен диапазон. Чрез подобни мастила са изработени етикетите на Каменица, върху които се визуализира със син надпис, че пивото е идеално охладено. Тези мастила са подходящи за следните видове печат: офсет, UV офсет, флексо и други.

kamenitza-coldedge-label

ФОТО-ЧУВСТВИТЕЛНИ МАСТИЛА

Тези мастила реагират на слънчева светлина. При наличието на такава мастилата се активират и изображението става видимо за окото. Процесът обаче е обратим и при липса на слънчеви лъчи изображението отново изчезва. Възможностите при тези мастила, както и при термо-чувствителните са преминаване от безцветно към цветно или от един цвят към друг. Тези мастила са подходящи за офсетов, флексо и други видове печат. Пример за такъв печат е каталогът на „Austria Solar” през 2011 година. При отваряна не каталога на стайна светлина виждате само бели корици и бели страници, но в момента, в който излезете на слънчева светлина съдържанието се разкрива пред очите ви.

ХИДРО-ЧУВСТВИТЕЛНИ МАСТИЛА

WorldWaterDay-hydrochromic-inksАктивирането на този тип мастила става под въздействие на вода. Хидро-чувствително мастило изглежда като безцветно. Под въздействие на водата то изчезва и изображението, което е скрито под него става видимо. Когато водата изсъхне изображението отново се скрива.

ФЛУОРЕСЦЕНТНИ МАСТИЛА

Fluorescent-inksТези мастила се използват при банкноти и документи с цел по-голяма защита. Отпечатаните с флуоресцентно мастило елементи са невидими, докато не бъдат осветени с UV светлина. Използването им е възможно при офсетов и флексо печат.

ОПТИЧНО-ПРОМЕНЛИВИ МАСТИЛА

Optically-Variable-InkЕлементите, които са отпечатани с тези мастила имат различен цвят в зависимост от ъгъла, под който се гледат. Тези мастила създават обем върху самата хартия, който се усеща при допир. Същевременно те са доста скъпи, поради което се използват върху елементи с малка площ. Най-често се използват за печат на банкноти, паспорти или различни сертификати.

МЕХАНИЧНО-ЧУВСТВИТЕЛНИ МАСТИЛА

Coin-Reactive-ink

Елементите отпечатани с тези мастила са бели или прозрачни. Изображението става видимо чрез използване на монета, с чийто ръб се търка върху хартията. Този тип мастило не може да бъде сканирано или копирано.

ПРОВОДИМИ МАСТИЛА

Проводимите мастила дават различни възможности при използването им в печата. Британската компания Novalia използва тези мастила в своите проекти за интерактивни плакати. Тези печатни материали могат да се използват едновременно като сензори и високоговорители. По този начин от компанията създават интерактивни плакати, на които може да се обучавате да свирите на различни инструменти или да правите DJ миксове. Чрез използване на проводими мастила група немски инженери създадоха и свръхтънък тъчскрийн дисплей, който може да бъде отпечатан върху почти всякаква повърхност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping cart Затвори